sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kesän korvalla

Joku ei kuulemma halua äänestää eu-vaaleissa, koska parlamentin jäsenet saavat 18000 euroa palkkaa kuussa. Mutta jos ei äänestä, niiden suhteellinen painoarvo kasvaa, jotka saavat jopa kymmenkertaisesti palkkaa tai muuta tuloa kuukaudessa. Köyhyyden pahin ja pitkälle kehittynein muoto onkin poliittisen kannan ja vaikutushalun puute. Suuret omaisuusmassat tuovat sinällään vaikutusvaltaa, joten köyhän jos kenenkään kannattaa äänestää.

Sinänsä politiikassa ei yhden ääni kuulu, ei edes yhden puolueen tai maan. Ja vaikka kuuluisikin, asiat harvoin naksahtavat kohdalleen tuossa tuokiossa. Ja lopuksi poliittisin toimin päätetään vain osasta asioista. Mutta kokonaisuus, ja se että on yleensä oikeus jokin mielipide ilmaista, on arvo sinänsä. Ja ettei henkeään tavitse pelätä, vaikka äänestää vastoin valtavirran mielipidettä. Vaikka omaisuus, valta ja medianäkyvyys pakkaavat keskittymään, voi edelleen valita vapaasti, jos ottaa asioista selvää. Ja erottaa ehdokkaan oikeat motiivit niistä, joilla vain haetaan mediassa näkyvyyttä.

Yhteiskunnallisia aiheita on tässä blogissa käsitelty yleisön mielestä liikaakin. Siinä on osin perää, joten on syytä vaihtaa hieman aihepiiriä. Politiikka on tosiaankin silti monesti hedelmätöntä kiistelyä, jossa on paljon turhaa ja asioiden vierestä puhumista. Täysin valmista ei koskaan tule, eikä kovin sopuisaakaan, mutta tärkeää olisi säilyttää silti keskinäinen kunnioitus. On vain hyvä, ettei ehdotonta valtaa tai pysyvää enemmistöä ole kenelläkään. Jokaisen olisi kuitenkin syytä hieman seurata asioita, että kykenee eri lähteistä kooten muodostamaan oikean kuvan asioista. Nyt kuitenkin aihepiiri tässä blogissa vaihtuu ainakin toistaiseksi.

Ulkona tuli ukkoskuuro, ja keväinen luomakunta kiittää muutaman hellepäivän jälkeen. Mustikanvarvusto on heleän vihreää sateen jälkeen. Kaikki hedelmä- ja marja pensaat ovat puhjenneet kukkaan kylmän jakson jälkeen tulleen lämpimän johdosta. Vaikka vähän lumen sanotaan kurittaneen mustikanvarvustoa, näyttää kotimetsässä ainakin vihreältä. Mökkisaunan ympäristössä näytti varvikko sensijaan tosiaankin kärsineen suojan puutteesta. Talvi oli melkein lumeton, joten alkavan kesän ilmoja on mielenkiintoista seurata. Ja jos mahdollista, tarkastella luontoa kotipiirin ulkopuolella, tutkien uusia paikkoja ja seutuja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät suolla (tapahtui vuosia sitten)

  Heitän repun selästäni ja istahdan mättäälle. Katsahdan tulosuuntaan, siinä näkyy tulvivaa suota, siellä täällä varpuisia mättäitä, metsär...