keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Uusi vuosi




Kokonainen uusi vuosi edessä, ja valtavat mahdollisuudet käytettävissä meillä jokaisella. Tietenkin sillä edellytyksellä, että elonpäiviä vielä suodaan ja sen verran terveyttä, että elämänusko säilyy. Tämä päivä on meidän jokaisen loppuelämän ensimmäinen päivä, joten siihen on syytä suhtautua asiaankuuluvalla vakavuudella. Vaikka meitä opetetaan elämään hetkessä, on hyvä joskus pysähtyä katsomaan vuosia takanapäin ja samalla eteenpäin. Elämä ei saisi olla kuitenkaan tyytymätöntä jonkin paremman haikailua, vaan omien mahdollisuuksien käyttämistä. Jos elämä joskus tarjoaa kaikkea sitä mitä on tavoitellutkin, on sittenkin oltava tarkkana, ettei ahnehdi elämää. Menestystäkin on ihmisen monesti vaikea hallita ja kestää. Parasta kenties on, jos saa olla sopivasti ahtaalla.

Tasavallan presidentti S. Niinistö uudenvuodenpuheessaan peräänkuulutti oikeudentuntoa, luottamusta ja eheyttä kansamme keskuuteen. Näihin ajatuksiin voi yhtyä. Samalla hän varoitti siitä, että tällä hetkellä Suomi velkaantuu nopeasti ja ”kepeämmin” kuin koskaan. On totta, että korkea luottoluokitus mahdollistaa helpon lainansaannin olemattomalla korolla, jolloin velkaantuminen on vaivatonta ja hupaisaa. Mutta entäs kun korot nousevat, niin kuin ne tulevat nousemaan? Myös kotikuntamme velkaantuu edelleen, niin kunta kuin sen omistamat osakeyhtiöt. Ja kun kaikki velanotto ei kohdistu välttämättömään saatikka tuottavaan, on kehitys syytä kyseenalaistaa.

Nivalan kaupungin tytäryhtiöistä Vesihuolto on parhaissa kantimissa, koska sen asiakkailla ei ole juuri vaihtoehtoja. Siispä taksoja voidaan nostaa, ja yhtiön talous pitää tasapainossa. Tulevina vuosina Vesikolmion jättimäinen siirtoviemärihanke tulee edelleen nostamaan hintoja. Nivalan Vuokrakodit ei sen sijaan voi nostaa hintoja paljonkaan, sillä vuokralainen voi ääritapauksessa muuttaa pois paikkakunnalta. Tilanne on kuitenkin toistaiseksi hallinnassa.

Nivalan Kaukolämpö Oy:ssä parhaillaan vilkuillaan levottomina lämpömittareita, jotka näyttävät muutamaa lämpöastetta ulkona. Ensimmäisinä arkipäivinä yhtiön talousennustetta ja lainanhoitokykyä laskeskellaan uusiksi, eikä mahdollisuuksia ole juuri muita kuin taksojen korottaminen. Nurinkuriseltahan se varmaan asiakkaasta tuntuu, että lauhat ilmat eivät huojenna lämmityskuluja. Tehdyn jätti-investoinnin alkuvuodet oli laskettukin lievästi tappiollisiksi, mutta nyt tappiot kasvavat entisestään.

Nivalan Liikuntakeskus Oy on vaikeassa tilanteessa, sillä nykyisillä kaupungin tukimaksuilla se ei pärjää jatkossa. Syömävelkaa jo on, ja tuleva keilahalli-investointi ei taida paljon tuottaa ylimääräistä viivan alle, hyvä jos kantaa niskansa. Kun tuo liikuntapalveluiden yhtiöittäminen tehtiin, epäilin onko kannattavaa antaa kokonaista tehtäväaluetta osakeyhtiön hoitoon. Vastaukseksi sain, että kaupunkihan antaa rahat, päätösvalta on siis aina valtuustolla. Näyttää vain olevan, että on vaan pakko antaa. Yhtiö näyttää olevan nyt siinä tilanteessa, että on pakko polkea yhä kovempaa pinnalla pysyäkseen, sillä uppoamisvaihtoehto merkitsisi kaupungin takausten realisoitumista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät suolla (tapahtui vuosia sitten)

  Heitän repun selästäni ja istahdan mättäälle. Katsahdan tulosuuntaan, siinä näkyy tulvivaa suota, siellä täällä varpuisia mättäitä, metsär...