sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Talviaikaan

Kännykät osaavat vaihtaa talviaikaan itsestään, mutta toki muutaman viisarinsiirronkin joutuu vielä tekemään. Kelloja on nykyisin paljon, mutta ajasta pulaa. Tai aikaa on, mutta kaikkinainen nykyihmistä ympäröivä, ns. kehityksen mukanaan tuoma virike saa aikaan vaikutelman kiireestä. Itseasiassa vapaa-aikaa on nykyään ihmisillä paljonkin, mutta siitäkin on tullut tavoitteellista ja pahimmillaan elämän kovin kilpa-areena.

Kiireeseen tottuu ja siitä tulee myös riippuvaiseksi. Joutohetkenäkin voi miettiä jo seuraavaa asiaa tai harmitella hetkeä joka "menee hukkaan" ilman suunniteltua tekemistä. Tästä oravanpyörästä pitää joskus vartavasten riuhtaista itsensä irti, ja karsia turhia huolia. Pahimmillaan joku elämän pysäyttävä kokemus vasta herättää näkemään, mikä on elämässä todella tärkeää. On myös kokemusta, että joskus etukäteen mahdottomalta tuntuva irrottautuminen huolista ja rutiineista on osoittautunut parhaaksi sijoitukseksi. Ainakaan maailma ei ole siihen kaatunut, vaikka on ollut pois hektisen elämän riveistä hetken aikaa..

Kun aikaa ei voi siitää taaksepäin kuten kelloja, kannattaisi elää niin, ettei tarvitse harmitella jälkeenpäin. Mutta miten, siinäpä se onkin, sillä kaikki ei ole edes itse valittavissa. Ja valinnat ovat aina ainutkertaisia ja peruuttamattomia. On myös hyvä perustaa kaikki elämän realiteetteihin, kaikkine hyvine pyrkimyksineenkin. On tärkeää löytää tasapaino pyrkimysten ja mahdollisuuksien välillä, sillä elämä on liian lyhyt sellaisen tavoittelemiseen, mitä ei voi saavuttaa.

Nuorena aikaa joskus haluaisi siirtää eteenpäin kuten kelloja siirretään. Moni elämänvaihe voi tuntua pitkältä, ja malttamattomana odottaa, mitä seuraava vaihe toisi tullessaan. Keski-iässä vuodet vierivät huomaamatta, eikä niitä lasketa. Kaikilta vuosilta ei jää mieleen mitään erityistä. Se voi olla hyväkin, sillä yhteiskunta on kokoajan pyrkinyt kaikkien riskien ja mullistusten välttämiseen. Sitten tasapaksu turvallinen arki voi alkaa jopa kyllästyttää, sillä perin häilyväinen on ihmisen luonto. Ennen sanottiin, että lapsi väsyy liian monista virikkeistä. Ehkä liiallisen kokemusmaailman jatkuva iholla olo on aikuisellekin uuvuttavaa. Tyhjä, tapahtumaton ja tylsä aika on joskus tarpeen kaikille, ja se antaa myös tilaa luovuudelle, uuden löytämiselle.

Niin, sanotaan että kesäaika on turha kommervenkki, joka vain sotkee ihmisen biologisen kellon. Yhden haittapuolen huomasin, sillä talviajan myötä iltojen valoisa aika lyhenee. Toisaalta aamuisin on ollut jo niin pimeää, ettei aina ole viitsinyt nousta ylös, vaikkei enää nukuttaisi. Nyt alkava hämärä aika ennen lumentuloa on toisaalta rauhoittavaa, jolloin ihminenkin voi luonnon tavoin hieman vähentää kierroksia. Pimeän sanotaan aiheuttavan joillekin kaamosmasennusta, jota sitten voidaan auttaa valohoidolla. Itseäni kirkkaat valot hämärän keskellä vain rasittavat, parempi kai olisi taipua jonkinverran luonnon rytmiin..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät suolla (tapahtui vuosia sitten)

  Heitän repun selästäni ja istahdan mättäälle. Katsahdan tulosuuntaan, siinä näkyy tulvivaa suota, siellä täällä varpuisia mättäitä, metsär...